Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]
Icona tornar al inici
La ciutat
L'Ajuntament
Serveis
Seu electrònica

L'Ajuntament de Manresa proposa una nova Zona de Baixes Emissions "de mínims" per donar compliment a la llei

Imatge de la notícia
03/07/2025

Tindrà només 0,2 quilòmetres quadrats i estarà concentrada al Centre Històric. La seva activació no serà efectiva fins com a mínim el 2028 i, per tant, tots els vehicles hi podran entrar. L’objectiu del govern és tenir la proposta aprovada per Ple aquest 2025 per donar compliment a les al·legacions i a la normativa, que obliga les ciutats de més de 50.000 habitants a tenir dibuixada una ZBE per poder mantenir les subvencions al transport públic.

 

L’Ajuntament de Manresa ha presentat avui la nova proposta de Zona de Baixes Emissions (ZBE), que serà molt més petita que la que es va presentar en primera instància —el setembre de l’any passat— i que es pretén que no s’activi fins com a mínim el 2028. Ho ha explicat aquest matí l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany, que han subratllat que la nova proposta s’ha dibuixat després d’escoltar la ciutadania i amb l’objectiu que no tingui cap impacte econòmic sobre la població: “La ciutadania ha d’estar tranquil·la perquè no hi haurà multes i ningú s’haurà de canviar el cotxe l’any vinent”. A la vegada, han detallat que és imprescindible que Manresa tingui una proposta de ZBE aprovada per Ple: “la normativa ens hi obliga i, si no la tenim, perdem les subvencions estatals per al transport públic”, que podrien arribar a 500.000 euros anuals.

 

La nova proposta planteja una ZBE que, en una primera fase, abraçarà una superfície de només 0,21 km2 (la primera proposta era de 3,9 km2) i que estarà concentrada al Centre Històric, a l’interior de les Muralles, on bona part de les zones ja són de vianants.

 

En percentatges, els 0,21 km2 representen el 0,5% de la superfície de Manresa (que és de 41,63 km2), el 2,7% de la superfície urbana (que és 7,79 km2) i el 9,8% de la superfície residencial (2,13 km2). En aquests 0,21 km2 hi viuen 4.970 persones, que són el 6,2% del total de la població. És una xifra significativament menor a la que es proposava en la primera ZBE, que afectava el 84% de la població (vegeu mapa amb la comparativa en aquest enllaç).

 

La voluntat del govern és que la ZBE no s’activi fins com a mínim el 2028. D’aquesta manera, doncs, hi podran entrar tots els vehicles sense etiqueta residents a Manresa. En el cas dels no residents sense etiqueta, també hi podran entrar sempre, ja que només es preveuria l’activació de la ZBE en casos d’alta contaminació, un fet bastant insòlit a Manresa, una ciutat que es manté amb uns nivells de diòxid de nitrogen (NO2) molt per sota del llindar establert (40 micrograms/m3) i que en els darrers 15 anys no ha superat mai aquest límit.

 

El regidor de Mobilitat ha subratllat el fet que, des de l’Ajuntament, s’està a l’espera que la Generalitat acabi de confirmar si introdueix canvis a la normativa catalana, “un fet que a hores d’ara no està clar i que és bàsic per acabar d’establir el possible futur sistema de sancions”. Tal com ha indicat, tot plegat és un tema força rocambolesc per a l’administració local: “per una banda, ens veiem obligats a tenir dibuixada una ZBE per no perdre les subvencions al transport públic, però de l’altra, la Generalitat encara no ha acabat d’aclarir el sistema de sancions; per tant, dibuixem una ZBE de mínims, perquè l’hem de dibuixar i perquè no volem que ens revoquin cap subvenció, però a la vegada la deixem inactiva, a l’espera de la normativa definitiva”. A aquest fet, ha indicat l'alcalde, també s'hi afegeixen diferents sentències judicials que han invalidat altres ZBE, la qual cosa "hi ha posat encara més incertesa".

 

 

Compliment del Decret actual de la Generalitat

 

L’actual Decret de la Generalitat obliga que les ZBE tinguin una àrea de com a mínim el 25% respecte de la seva superfície residencial. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha previst una possible segona fase a partir del 2030 en la qual es proposaria ampliar la ZBE cap al centre de la ciutat. Amb aquesta ampliació, la ZBE arribaria a una superfície de 0,56 km2 i a un 26% de la superfície residencial de la ciutat, tal com marca l’actual llei. En aquesta àrea, hi viuen 13.212 persones, que són el 16,4% del total de la població. El percentatge, continua estant lluny del 84% proposat el passat setembre.

 

Tal com ha subratllat el regidor Garcia, es tracta d’unes xifres molt similars a altres ciutats. A Girona, la ZBE comprèn una zona de 1,93 km2 on hi viuen 27.209 habitants (26,2% de la població) i a Lleida és de 5,64 km2 i 50.687 habitants (36%). A Sabadell, Granollers i Terrassa han dibuixat, de moment, ZBE d’entre el 12% i el 17%, ja que van aprovar les seves ordenances abans del Decret de la Generalitat. Amb tot, si la normativa no canvia, també hauran de preveure futures ampliacions, tal com ha fet Manresa.

 

 

“Escoltem la ciutadania i resolem les al·legacions”

 

Durant la presentació, l’alcalde Aloy i el regidor Garcia han subratllat que la nova proposta és fruit de la voluntat del govern local de donar resposta a les al·legacions presentades.  En total, se’n van recollir 77, la majoria de les quals coincidien a posar de manifest l’impacte econòmic sobre la ciutadania que podria tenir la ZBE proposada el passat setembre, així com la incidència sobre el parc mòbil de vehicles i el seu extens àmbit territorial.

 

A nivell administratiu, tal com es va explicar aquest mes de juny, s’ha tancat i arxivat l’expedient de la primera ordenança, que es va arribar a aprovar per Ple de manera provisional, i s’ha obert un procediment nou, ja que els canvis introduïts respecte del primer text són molt substancials. Ara, la nova proposta es portarà a debat del Ple de setembre, en la qual es votarà la seva aprovació inicial.

 

La nova proposta ja ha estat informada a les persones i entitats que van presentar al·legacions, a les entitats de la ciutat vinculades a la mobilitat i als grups municipals.

 

 

Com puc saber l’etiqueta que té el meu vehicle?

 

El distintiu ambiental és una manera de classificar els vehicles en funció de la seva eficiència energètica, tenint-ne en compte l'impacte mediambiental. Els atorga la Direcció General de Trànsit i n’hi ha quatre tipus: etiqueta 0 emissions (de color blau, per als vehicles més eficients), etiqueta eco (de color verd i blau, per a vehicles híbrids i híbrids endollables), etiqueta B (de color groc, per a turismes i furgonetes de gasolina matriculades a partir del 2000 i els dièsel matriculats a partir del 2006) i etiqueta C (de color verd, per a turismes i furgonetes matriculades a partir del 2006 i els dièsel matriculats a partir de 2014).

 

Per tant, els vehicles que no tenen cap etiqueta i que no podrien entrar a una futura ZBE són vehicles que tenen una antiguitat més de 25 anys (en el cas dels cotxes de gasolina) o de més de 20 anys (en el cas dels dièsel).


*Es pot consultar a la web de la DGT, en aquest enllaç

Destaquem
Banners anteriors
  • Opinió Grups Municipals
  • App de seguretat per a comerços
  • WC Publics
  • Síndic de Greuges
  • Pla de Protecció Especial del Patrimoni de Manres
  • Banca ètica
  • Manresa ciutat civica
  • Banner PA ICAM
  • Municipis per la independència
  • Projecte simbiosi industrial
  • Banc ADN
  • Consulta del planejament vigent
  • Carrer del balç
  • Tracta'm bé 2
Banners següents
Logo del Cor de Manresa
Mapa web | Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies | Política de seguretat | Accessibilitat
© Ajuntament de Manresa - Pl. Major 1 - 08241 Manresa - +34 93 878 23 00 - ajt@ajmanresa.cat